Vin anmeldelse

Vina tarapaca reserva cap. Saugvinion

God chile vin - rammer bredt

Cabernet Sauvignon er en kraftfuld drue og er i Chile blandt de mest plantede røde druer. Druen giver vine med god tæthed og kraftfuld frugt.

Området og producenten:

Viña Tarapacá er et af de ældste vinerier i Chile. De plantede deres første marker tilbage i 1874 i bunden af Maipo Valley. Her var de med til at starte Chiles vinindustri.

I 1992 blev Viña Tarapacá opkøbt af Fosfores Group hvis plan var at skabe vine på højt niveau tilpasset den stigende forbrugerinteresse. Det første man gjorde var at opkøbe "El Rosario de Naltagua", en stor gård centralt beliggende i Maipo Valley. Her opbyggede man faciliteter med fuld kontrol over hele produktionsprocessen. Denne vingård ligger i dag i et smørhul omgivet af de smukkeste vinmarker. Man har i dag tilplantet hele 850 hektar.

Maipo Valley er omkranset af Andesbjergene på den ene side og Maipo floden på den anden side. Mikroklimaet i dalen er helt unikt. Dels har man mulighed for at vande markerne med smeltevandet fra Andes-bjergene, og samtidig ligger man, så man får den kølige brise fra kysten. Desuden har man 4 klart definerede årstider, med stor temperaturforskel mellem nat og dag i sommerperioden. Dette er med til at skabe grobund for sunde modne druer med komplekse aromaer og god balance mellem syre og sødme.

Vinen:

Viña Tarapacá, Reserva Cabernet Sauvignon, er produceret udelukkende på Cabernet Sauvignon druer, høstet i Maipo-dalen, der ligger umiddelbart syd for hovedstaden Santiago.

Druerne høstes sidst i marts, dels med maskine og på nogle marker i hånden. Gæringen foregår i temperaturkontrollerede rustfri ståltanke ved 28-30 °C. Vinen lagres efterfølgende 6 måneder på små franske og amerikanske egetræsfade, for at give vinen flere smagsnuancer og kompleksitet. Vinen filtreres nænsomt inden aftapning og hviler efterfølgende 4 måneder på flaske inden den frigives til salg.

I glasset:

Vina Tarapaca Cabernet Sauvignon er dyb rubinrød i glasset med en duft af modne solbær og hindbær samt noter af mynte, tobak og krydderier såsom sort peber og vanilje Vinen er medium fyldig med en blød smag med god tæt frugt og modne tanniner. Vinen afsluttes af en kraftfuld eftersmag.

Jeg vil give den karakteren 8 på en 10-skala. En virkelig god vin til prisen, som kan drikkes af de fleste og er god til både let og til dels kraftig kød samt til ost.

Domine de l'Espigouette - cotes de rhone

Køb den hos Flassan vin i Ribe (www.flassan-vin.dk)

Dyb rød farve. Intens duft af hindbær, kirsebær, mentol, peber. Mellemfyldig vin med god moden frugt og en kraftfuld og krydret men også ret så flot smag. Her er kraft og saft så det synger - den er ikke for tøsedrenge - men det er ganske godt skruet sammen. Slutningen er lang, tør og med bid.

B ernard Latour driver sammen med familien ejendommen Domaine de l’Espigoutte på 20 hektar i Violés lige udenfor landsbyen Vacqueyras. Området med samme navn, fik efter naboen Gigondas som den anden af de 16 Côtes du Rhône Village områder, egen appellation i 2001.

Druerne ejendommen bruger er, Grenache, Mouvédre, Cinsault, Carrignan og Syrah. Denne drueblanding giver nogle meget solide og dejlige vine uden megen garvesyre.

Dolcetto d'alba

super vin med megen kant

Citat fra Robert Parker om denne vin: “A quiet and dignified winemaking genius in Neive and the least promotion-conscious winemaker in Italy who prefers to let his wines do the talking for him” 

Bruno Giacosa var den blot fjerde italienske vinproducent, som Robert Parker gav de berømte 100 point. 
Alle vinene fra vingården i Neive er af den traditionelle skole.

Giacosa er særlig berømt for sine Barbaresco og Barolo vine. Alene i Barbaresco ejer han syv enkeltmarker. Det er Asili di Barbaresco, Rabaja di Barbaresco, Santo Stefano di Neive, Gallina de Neive, Montefico di Barbaresco, San Cristoforo di Neive samt Rio Sordo do Barbaresco. 

I Barolo ejer Giacosa seks marker: Falletto di Serralunga d’Alba, Le Rocche del Falletto di Serralunga d’Alba, Rocche di Castiglione Falletto, Collina Rionda di Serralunga d’Alba, Villero di Castiglione Falletto, Bussia di Monforte d’Alba. 
Faktisk ejer Giacosa yderligere to marker. Valmaggiore di Vezza d’Alba og Basarin di Neiva, som giver druer til henholdsvis Nebbiolo d’Alba og Dolcetto d’Alba. 

Barolo og Barbaresco fra Bruno Giacosa kan, afhængig af årgang, have to forskellige klassifikationsgrader. 

De kan være såkaldte Red Label vine, svarende til Riserva kvalitet. Dette er Giacosas bedste vine og ekstremt sjældne, idet de kun produceres i endog meget små mængder blot to-tre gange på et årti. 

Ydermere er det meget forskelligt hvilken mark giver Red Label kvalitet. Oftest er det Asili i Barbaresco, men i 2001 var det Rabaja som gav druer til en Red Label kvalitet. 

For Barolo’s vedkommende er det oftest Falletto der giver Red Label kvalitet, skønt Collina Rionda også kvalificerede sig til en Red Label etiket i 1990. 

White label etiketten anvendes på mere end 90% af produktionen hos Bruno Giacosa. Vinene hører stadig til blandt de bedste i Barolo og Barbaresco. Mere interessant er det, at der findes en White Label fra stort set alle vinmarker i de fleste årgange – ca. otte ud af ti årgange. 

Der er således tale om rendyrket terroir tænkning fra Giacosa’s side. 

Vinenes traditionelle produktionsform gør, at der er tale om usædvanligt holdbare vine, der af mange karakteriseres som værende nærmest udødelige. 

Det bedst dækkende ord for vinenes karakter må være en enorm grad af kompleksitet. Det er sådanne vine man kan dvæle ved, og dyrke over en hel aften. De bliver bare ved med at frigive nye indtryk, duft og smagsnuancer. Det er oven i købet vine som vokser flerfold i sammenhæng med mad. 

Domine la fourmone

igen en god vin fra Flassan vin i Ribe

Fourmone stammer fra det latinske Frumentum eller Hvede. Det sted, hvor hvede voksede godt.

Gennem mange hundrede år har markerne været dyrket med hvede, brombær og oliven, gennem tiden er disse afgrøder langsomt erstattet  med vinstokke.

En af de personligheder der skiller sig ud i ejendommens historie er Roger Combe, digter og forfatter, stolt af sin herkomst, han dyrkede markerne med talent og  respekt for tradition, som giver sig til udtryk i kvaliteten af vinene fra ejendommen. 
I dag drives ejendommen af hans døtre Marie-Thérèse (ønolog), og Aline.

Har høstet Sølvmedalje 

Concours Général Agricole Paris 2008 

Mørk, rubinrød farve. 

Bouquet af små, friske frugter 

som ribs, blåbær og kirsebær.

Den har en frugtagtig, kraftfuld og elegant intensitet.

God fylde og en langtlevende eftersmag.

Dens garvesyre er stadig til stede

Drikkes ved ca 18 ° C

Drikkemoden fra begyndelsen af 2009 

Dekantering anbefales, hvis den nydes ung

Vinen kan gemmes ca. 5 år

Til domænet hører i alt 39 ha.: 20 ha. Vacqueyras, 10 ha. Gigondas og 9 ha.Cotes du Rhone.

Klimaet er middelhavsklima

-600 - 800 mm regn om året - hovedsageligt fra storme og voldsomme regnskyl
-Mere end 100 dage med Mistral 
-Varme og tørt vejr begunstiger modenhed af druerne
-Et klima som er mærket af påvirkningen af præ-Alperne Massif "Dentelles de Montmirail"

Jorden er stenet, visse steder også sandet-ler jord. De privilegerede aspekter og mangfoldigheden i jorden sikrer vinen en fin karakter. 

Vacqueyras vinstokkene er hovedsageligt beliggende lige omkring ejendommen. 

Vinstokkene gror på skråningerne, druesorterne er hovedsagelig Grenache, Syrah og Mourvèdre. Stokkene er placeret mellem fyrretræer, timian og rosmarin og får solen fra sydvest, dette sikrer et komplekst miljø, der garanterer store vine.

Gigondas vinstokkene er placeret nedenfor "Dentelles de Montmirail", som er en særlig privilegeret placering.

Las moras - Black label malbec

Markant argentiner - super vin

De imponerende Andesbjerge giver rammerne til denne unikke vine fra Finca Las Moras i San Juan regionen 200 km. nord for Mendoza i Argentina. Den ene dal efter den anden byder på overraskelser for druedyrkning og præsenterer dig for unikke oplevelser fra Finca Las Moras, og deres enorme setup i det barske område. Finca Las Moras har bl.a vundet 2 gange som Argentinas bedste vinhus, og imponerer med de bedste vine fra det argentinske ørkenområde.

LAS MORAS BLACK LABEL, MALBEC

Las Moras Black Label Malbec, kommer fra Perdenal Valley regionen der først blevet taget i brug som vinområde i 1993 og anses derfor som et nyt område i Argentinas vinhistorie. 

Pedernal Valley består af rester af sten og grus som istiden har bragt til området fra bjergene. Da ismasserne flyttedes sig er stenene blevet kvadret og med friktionen har det giver mørke, flade sten i hele området, hvorfor navnet Pedernal Valley (Dalen med sted) og ikke som Zonda Valley med skærver. Pedernal er også synonym med flintesten, der blive brugt i stenalderen i området til skarbe redskaber og som "lighter". Området har blot 1400 ha. og er derfor et lille unikt vinområde. Dalen ligger mellem Pedernal og Pampeanas bjergkæderne med druedyrkning på begge skråninger. Det bevirker at druerne udvikler sig forskelligt, som derved giver vinmageren perfekte muligheder for korrekt blend.

Poliziano - Vinokourov nobile di mantepulciano

Super vin fra Toscana

Polizianos Vino Nobile 2009 er simpelthen en fantastisk vin. Her er tale om moderne toscansk Sangiovese-baseret vin med masser af power, flot frugtsmag af mørke bær, tydeligt fadpræg og lang, lang lækker smag.
Prisen kan kun lade sig gøre fordi Vino Nobile er mindre kendt end Chianti og Brunello.

😀 😀 😀 😀

Jairo Vino del Lago Villa Annaberta vino Rosso

Lidt jævn vin men ok

Jairo er fremstillet på druerne Corvina, Rondinella, Croatina og Carbenet Sauvignon. Vinen er en mørk rubinrød. Det er en halvtør og lidt kraftig rødvin. Den er blød og en smule frugtagtig i smagen og kan anbefales til en god steg og kødretter generelt. Er også en god ledsager til en god aften ved webergrillen.

😀😀😉

Fattoria Rodáno poggialupi

Super vin -Rigtig meget for pengene.

Her er en rigtig god vin fra Toscana. Og så til en pris, hvor alle kan være med. Til gengæld er kvaliteten af vinen på et niveau for vine til ca. 130-150 kr.

Den kan købes hos Frank S. Hansen i Rødding i dennes Tøjbutik. Her er der i et lille ydmygt men hyggeligt hjørne af butikken indrettet en lille vinbutik med gode italienske vine. Det er et besøg værd.

Vinen er sammensat af 90% sangiovese og 10% merlot druer. Merlot giver vinen en begyndende blød og let frugtagtig smag af hindbær, men den bliver heldigvis hurtigt efterfulgt af noget mere dybde fra sangiovese druerne. De giver vinen betydelig mere kant og der er en god smag af solbær, ribs og svesker og eftersmagen når, man lader vinen blive i munden et stykke tid efterlader en fin smag af lidt lakrids og faktisk er den lidt røget i smagen og et kort øjeblik kan den minde lidt om noget fra en skotsk single malt whiskey i en let udgave - eksempelvis lidt fra Balvenie eller glenlivet. Det kommer som sagt i en let form, når man bliver ved med at smage efter på vinen.

Jeg kan kun anbefale Frank, at han også begynder at forhandle single Malt Whiskey fra højlandet eller speyside i Skotland. Først må han dog lære at drikke det selv...., men det kommer nok, når han "vokser til"

Dette er en vin som jeg uden tøven vil give 4 ud af 5 stjerner - især set i forhold til hvor meget vin, man rent faktisk får for pengene.

😀😀😀😀

Tedeschi Valpolicella Superiore

Fra tynd til karakterfuld

En dejlig vin fra Veneto området. Den starter lidt tynd og ufarlig i smagen, men så udvikler den sig over i en snert af kirsebær frugtsmag - dog ikke for meget for min smag. Herefter breder smagen sig fint og flot og udvikler sig over med mere dybde i smagen. Den smager lidt mere med smag af bitter mørk chokolade uden dog at blive markant. Jeg ville gerne, at den var lidt "tungere", men det er en fornuftig vin uden den dog er prangende. Det er en vin som vil gå fint til kylling, kalvesteg eller en god gang lasagne. Vil også være fin til lidt ost eller bare forsigtig selv. En vin mange vil kunne lide.

😀😀😀

Villa Molino Amarone della Valpolicella DOC

Virkelig god Amarone - blød og med karakter

Seneste kommentarer

11.06 | 19:28

Virkelig et dejligt hus I har. Det er svært at finde ‘sommerhuse’ på Færøerne. Vi planlægger sommerferie og vil i år tage til Færøerne, faldt blot over jeres side. Mh. Anna

19.01 | 21:04

Hej Stefan. Vil du ringe til mig på 27905003 eller skrive på min mail som er cvl@outlook.dk, så vil jeg vende tilbage med et svar til dig.
Bh
Carsten Lund

14.01 | 05:07

Hej,
Vi er en gruppe på 5 personer, som skal op og opleve Færøerne fra d. 10/6 til d. 14/6. Er det muligt at leje jeres hus i denne periode - og hvad koster det i givet fald?
Mvh.
Stefan Højgaard

Del siden